Activiteiten 0-4 jaar

Samen spelen voor thuis

Waar de kinderen normaal fijn bij Okidoki komen om te spelen, doen zij dat nu voornamelijk thuis of op andere plekken waar zij in kleine groepen opgevangen worden. Omdat spelen zó belangrijk is voor hun ontwikkeling, vraagt dit van u een hoop creativiteit en flexibiliteit. Wij willen u onder andere op deze manier een beetje op weg helpen, om u zo op wat extra ideeën te brengen.

Omdat we snappen dat u geen tijd heeft om hele voorraden aan materiaal aan te schaffen, zijn onderstaande spelideeën vrij gemakkelijk voor te bereiden en hebben de kinderen er meestal niet constant begeleiding bij nodig. We noemen dit sensopathisch en sensomotorische spel. Dit zijn dure woorden die gewoon betekenen: Ontdekken en ontwikkelen door te spelen met je zintuigen.

Deze vorm van spelen stimuleert de ontwikkeling van uw kind op veel verschillende vlakken. Jonge kinderen spelen en ontdekken namelijk met hun hele lijf. Ze zijn gefascineerd wanneer ze naar dingen kijken, eraan ruiken, ze aanraken, ze proeven en wanneer ze dingen van vorm kunnen laten veranderen. Tijdens dit spel doen zij veel ontdekkingen en verkrijgen ze informatie waarbij in hun hersenen allerlei verbindingen worden gemaakt.

Bij Okidoki merken we dat de zogenoemde "betrokkenheid" tijdens dit type spel vaak hoog is. Deze term, uit het door ons gebruikte systeem Kijk! laat o.a. zien in welke mate uw kind geconcentreerd met iets bezig is. Hoe hij of zij op zoek is naar oplossingen, nauwkeurig iets probeert te doen en vol blijft houden als iets niet direct lukt. Kortom het type spel om door uw kind voor even zelfstandig mee bezig te zijn.

Niet iedere activiteit is geschikt voor elk kind. Wij gaan ervan uit dat u, als expert van uw eigen kind, heel goed kan inschatten wat past bij uw kind gelet op leeftijd en interesses.

Uiteraard kunt u met vragen bij ons terecht. Wij geven u graag verdere uitleg en tips.

Veel speelplezier voor uw kind en u!

Team Okidoki

Online lezen

Bij de bibliotheek kunt u ook online terecht. Klik hier voor diverse voorleesfilmpjes. 

Dansen met peuters

Dansen met peuters door Marscha van Danswijs. Klik hier voor diverse filmpjes.

Beleef de natuur thuis met IVN

Van natuurlessen over de bij via ZOOM tot dagelijkse #groenomtedoen doe-tips: IVN brengt óók in de tijd van corona natuur dichterbij. Ontdek al onze initiatieven, projecten en campagnes voor kinderen, ouders, leerkrachten en kinderopvang in het overzicht.

Van zaadje tot slaatje

Kweek in een paar weken tijd je eigen slaatje! Meedoen kan thuis, in je achtertuin, op het balkon of zelfs voor de vensterbank. Elke maandag verschijnt een moestuinfilmpje om je op weg te helpen en elke donderdag beantwoorden we al je moestuin vragen. Met weinig kosten werk je toe naar je eigen maaltje. Doe je ook mee?

Vogels spotten vanuit huis

Om vogels te spotten hoef je niet altijd naar een natuurgebied of bos in de buurt, het kan ook vanuit huis! Met dit pakket ben je goed voorbereid om verschillende vogels vanaf de bank of eettafel te kunnen spotten en een echte soortenkenner te worden! Daag elkaar uit: wie ziet de meeste soorten?