Okidoki en het Rijksvaccinatieprogramma

Mazelen in de kinderopvang

U heeft de nieuwsberichten met betrekking tot de mazelen vast ook gelezen, gezien of gehoord. Ouders en professionals vragen zich af hoe kinderopvangorganisaties hiermee om gaan. Weten kindercentra of kinderen het rijksvaccinatieprogramma volgen en mogen kinderen die niet of anders gevaccineerd worden gebruik maken van de kinderopvang?

Hoe zit dat bij kinderopvang Okidoki?

Bij Okidoki worden kinderen opgevangen die het rijksvaccinatieprogramma volgen en kinderen die dat niet doen. Wij vragen ouders of zij het rijksvaccinatieprogramma volgen en noteren dit. Slechts enkele ouders kiezen ervoor hun kind niet of anders te vaccineren.

Wij vinden het op dit moment dan ook niet nodig om ons beleid aan te passen. De GGD geeft aan dat het risico op een mazelenuitbraak zeer klein is. In Westland ligt de vaccinatiegraad boven de 95% en hoewel dit erg gunstig is voor de groepsbescherming neemt het het risico op besmetting met een infectieziekte nooit helemaal weg. Zelfs als de vaccinatiegraad bij het kindercentrum 100% zou zijn (wat bij babygroepen onmogelijk is, omdat kinderen vanaf 14 maanden worden ingeënt) kan een baby bij familie/vrienden, in een winkel, op vakantie of waar dan ook besmet raken.

Blijf op de hoogte

Wij volgen ontwikkelingen op de voet, onderhouden contact met de GGD en onze branche organisatie, lezen de berichtgevingen vanuit het RIVM en blijven met elkaar, en de andere Westlandse kinderopvangorganisaties Stichting Kwest en Simba, in gesprek.

Mocht er nieuwe informatie zijn, dan brengen wij u op de hoogte. Als u vragen heeft, kunt u natuurlijk bij de leidinggevende van de locatie terecht.

Voor meer informatie over het rijksvaccinatieprogramma verwijzen wij u graag naar het RIVM.