Strandafval is koffie en ijs waard in het Westland

Strandafval is koffie, thee of ijs waard

Grondstofjutters is gestart! Draag jij ook bij aan een schoner strand en een schonere zee? Leen dan een juttas van Grondstofjutters bij één van de deelnemende strandpaviljoens. Tegen inlevering van een volle juttas met strandvuil krijg je een kop koffie, thee of een ijsje. Zo werken de strandpaviljoens met strandbezoekers samen aan schone stranden en daarmee een plasticvrije zee.

De speciaal ontworpen juttassen zijn te leen bij de deelnemende ondernemers aan de Westlandse kust, in ’s-Gravenzande bij  Hé Pannekoek, Elements Beach, Zomertijd Strand , Strandtent De Pit, Beachclub Breez. In Ter Heijde bij Jamm Beach, Dreams Surfschool, Moments Beach en Bugaloe Beach. En in Monster bij Beachline Beach, The Coast Beach House, Bondi Beach.

Deze nieuwe zwerfafvalaanpak voor de Westlandse stranden is een samenwerking tussen vrijwel alle strandpaviljoens, gemeente Westland, lokale jutters als Bianca Tiegelaar van BieKlien en BSO De Strandjutters van Okidoki. Het gejutte afval wordt door BieKlien en de BSO gebruikt bij educatieve projecten.

 

 

Laat afval niet stranden…

Uit jaarlijks onderzoek blijkt dat er steeds meer zwerfafval op onze stranden achterblijft. Hoog tijd om dit aan te pakken. Voor de Westlandse kust gaan we actief opruimen, jutten én zetten we in op het voorkomen van zwerfafval door gedragsverandering en bewustwording bij alle strandgebruikers. Met de start van Grondstofjutters wordt deze nieuwe aanpak zichtbaar.

Zo zijn er speciale borden en stickers met informatie voor strandbezoekers over hoe lang het bijvoorbeeld duurt voordat afval in de natuur is afgebroken. Bij de vijf grote strandopgangen zijn verder peukenzuilen geplaatst om de rokende bezoeker te motiveren hun peuk niet zomaar op het strand achter te laten. Een sigarettenpeuk bestaat uit microplastics en vergaat daarom nooit. Het kleine zwerfafval is bovendien het moeilijkst op te ruimen. 

Bij het strand Vlugtenburg in ’s-Gravenzande start in de zomer ook een proef met papieren afvalzakjes voor al het kleine afval die strandbezoekers mee kunnen nemen naar hun ligplek.

Meer informatie over grondstofjutten? www.grondstofjutters.nl.