Strandjutters helpen!

Westlandse kinderen helpen schade aan sportvelden voorkomen

11 november 2020 /  Bron: WOS.nl

Sportvelden beschermen met vogelhuisjes? Dat is precies wat kinderen van de buitenschoolse opvang - Okidoki Strandjutters, onder begeleiding van Westland Natuur en Techniekweb doen.

De vogelhuisjes moeten helpen om de zogeheten emeltenplaag te bestrijden. Veel sportverenigingen met natuurgras hebben last van emelten, dat zijn de larven van een langpootmug. De beestjes kunnen flinke schade veroorzaken aan de grasmatten.

Maar door spreeuwenkasten op te hangen, is schade goed tegen te gaan. "We maken vogelhuisjes voor spreeuw. De vogel verdelgt de larven op natuurlijke wijze", vertelt beheerder van het Prinsenbos Gerard Witkamp. De larf is namelijk geen graag geziene gast bij de sportvelden. "Ze eten de wortels van het gras op en dan komt het gras los te liggen", legt Witkamp uit.

Door spreeuwen te laten nestelen in een omgeving waar emelten aanwezig zijn, kan voorkomen worden dat er schade aan de grasmat ontstaat. Spreeuwen voeden zich namelijk met de larven. Deze methode is al een aantal jaar een groot succes bij Nederlandse golfbanen.

In de kerstvakantie worden de vogelhuisjes rondom de Westlandse sportvelden opgehangen. "Vanaf het voorjaar gaan de vogels nesten zoeken. We hopen zoveel mogelijk spreeuwen in de nestkastjes te krijgen."

Lees hier het hele artikel en bekijk het videoitem op wos.nl